Torunn Valland

Om Valland Festdrakt

I 25 år har Torunn Valland designet, sydd og levert festdrakter til det norske folk. Hun er sågar selve opphavet til festdrakt-begrepet, og står bak de fleste «Festdrakter» som selges av ulike aktører her til lands.

Men tradisjonen som ligger til grunn for festdraktene, er mye eldre enn Torunn selv.

 

Sterke tradisjoner

Torunn har vokst opp i et sterkt bunadsdistrikt – Nordheimsund i Hardanger er en av de få plassene i Norge hvor det fremdeles ikke brukes hvite kapper under konfirmasjonen. Her samles bunadene stykkevis og delt, helt fra barnsben av.

Da hun var liten, var det helt vanlig at mødrene kjøpte Solbergstoff, fra Solberg Spinderi i Drammen – en av Norges eldste industrier – for å sy noe de kalte «Hverdagsbunad».

 

Hverdagsbunad

Da Torunn fikk døtre selv, sydde hun naturligvis Hardangerbunader til dem. Spørsmålene var mange fra venner og bekjente – kunne hun sy til dem også?

Siden det er mye håndarbeid på en ekte Hardangerbunad, fikk Torunn ideen om å lage tradisjonsrike drakter som ikke var bunad.

Julen 1993 hadde begge døtrene til Torunn hver sin drakt i vadmel, og naboguttene hadde fått sine egne drakter. Disse draktene la grunnlaget for det som senere skulle bli til «Kids of Norway»-drakter, folkekjære modeller som mange barn har brukt siden. 

 

Festdrakten er kommet for å bli

Hun fikk raskt forespørsler om å lage flere drakter for salg, fra store nasjonale aktører. Nok til å bygge opp sin egne lille bedrift med salg av nasjonalinspirerte drakter til barn.

Men hva skulle draktene hete? Hverdagsbunad passet ikke helt, siden dette skulle være festplagg. Slik kom betegnelsen «Festdrakt» – en betegnelse som har fått fotfeste i det norske folk.

 

Gode samarbeidspartnere

For å komplementere de flotte draktene våre, har vi alliert oss med en tradisjonsrik aktør i fra Sogn.

Knut Mykkeltvedt har laget bunadssølv for hånd i over 30 år.
Selskapet hans – «Fjordsylv AS» – holder til i idylliske Vikøyri. Med utsikt til den majestetiske Sognefjorden, lager Knut og Grete søljer til våre drakter – ekte norsk håndverk, som vi er stolte av å kunne være en del av.

Vi lover deg en trygg handel.

© Elements Production AS