Glitretind festdrakt dame, sort/sort

Glitretind er vår mest påkostede festdrakt så langt. Denne drakten er laget med inspirasjon fra det vi på Vestlandet kaller vinterbunad. Det er sterke tradisjoner for dette i området Voss/Hardanger.

As low as kr 6 999,00
På lager
SKU GT5001
Categories: Festdrakter

Glitretind er vår mest påkostede festdrakt så langt. Denne drakten er laget med inspirasjon fra det vi på Vestlandet kaller vinterbunad. Det er sterke tradisjoner for dette i området Voss/Hardanger.

Den består av følgende deler:

  • Stakk i ullblanding, med bred velurkant nederst.
  • Vest i brokade av Polyester/Viskose. Kanter i sort polyestervelur.
  • Skjorte uten arm (lyger) 100% bomull
  • Jakke i ullblanding av 60% ull og 40% viskose, som er foret og skal under vesten.
  • Belte med metallspenner og fangband i front. Dette er laget i polyestervelur, som kantene på vesten.
  • Forkle i ullblanding av 60% ull og 40% polyester. Forkleet har hullfaller langs kantene.
  • Skopose i 100% bomull medfølger.  

Drakten har metallringer og snøre i front, som med fordel kan byttes til sølv etter hvert. Metallspenne på beltet følger også med.
Om man kjøper en ekstra skjorte, vil man kunne bruke drakten med hvite skjorteermer i stedet for jakken på varme dager.

Det er stor vidde i ull-stakken. Den er rynket på en linning i livet. Den brede velurkanten nederst er foret med sort taft.

Ullforkleet er laget i samme stoff som stakken (60/40% ull/viskose). Broderiene nede er laget med maskin. Du kan velge forkle uten broderier om du ønsker.
Alle kanter har fald med hullsøm. Forkleet festes til livet med hullstrikk for å bygge minst mulig under beltet.

Skjorten er laget uten armer for at den skal bygge minst mulig under jakken. Dette kalles på bunadsspråket for en lyger. Skjorten har flotte blonder og biser (små legg) på kragen for dekor. Bisene er også brukt som dekorelement langs åpningen i front.

Det følger med en blondelist til å bruke under søljene på brystet. Denne er spesielt fin å bruke når man har bringeduk til drakten.
Skjorten er laget i 100% bomull. Blondene er syntetiske, og bør derfor ikke behandles med varmt strykejern. 

Jakken man bruker under vesten, er en bolero som festes under bysten med knapphullstrikk. Denne er laget i samme ullblanding som stakken og forkleet (60/40% ull/viskose).
Jakken har samme for som vesten i ryggpartiet, mens front og ermer er foret med glatt nylonfor. Jakken har en liten splitt nederst på ermet, og tynne dekorbånd i sort velur.

Oppgraderinger
Drakten er laget med tanke på at hver enkelt kan oppgradere den over tid, om man ønsker. Det er for eksempel veldig fint å bruke bringeduk i brystet og sjal i halsen for å sette sitt eget preg på drakten. Vi vil etter hvert tilby broderipakker for at hver enkelt kan lage sin egen bringeduk. Du kan også bruke perlet bringeduk som tilbehør.

I livet kan man bytte ut beltet med et ekte sølvbelte om det er ønskelig. Dette er kostbart, og det kan derfor være en lur idé å samle støler over tid for å oppnå et slikt ønske.

Glitretind Sort er fotografert med vår sølvpakke i hvitt sølv, med forgylte løv. Du kan like gjerne velge den oksiderte sølvpakken.

Våre viskosesjal er et godt alternativ til ekte silkesjal, og gir en ekstra fargeklatt til drakten.

Syteknisk er denne drakten sydd på samme måte som jeg syr ekte bunader.
Vesten er sydd sammen med åpne sidesømmer og kan justeres om man blir større eller mindre.

Stakken er sydd for seg selv og festet til vesten som en siste operasjon.
Dette kan festes med symaskin eller håndsøm. Når du får drakten er stakken festet, men den kan veldig lett tas av, og justeres opp eller ned på vesten, for å passe perfekt til hver enkelt sin kroppsfasong.

Nede på stakken er det to legg som er ment for å sprettes opp om drakten er for kort. Målene som er oppgitt i mål tabellen vår er før noen justeringer er gjort.
Man kan også legge til et ekstra legg om den er for lang.
Vi anbefaler aldri å vaske en festdrakt. Den skal helst bare tørkes med en fuktig klut om man får flekker på den.
Om man like vel trenger å vaske den er det viktig at stakken og vesten vaskes hver for seg. Dette for at ikke fargene skal slippe, og sette farge til fôr og brokade.

Det er viktig at den ikke blir liggende fuktig etter vask, men blir hengt opp og strukket i fasong så fort den er kommet ut av maskinen.

Kaldt vann kan gjøre at fargene slipper. Man skal derfor alltid vaske den på 40 grader.
Milo eller annet vaskemiddel uten enzymer er å anbefale.

Det er lurt å være kritisk til hvilke deler man trenger å vaske. Beltet burde aldri vaskes, da det har stivelse inni, som vil bli ødelagt i vask.
Skjorten vaskes i vaskepose sammen med hvitt tøy på 60 grader.

Info