• Forside
 • Bli fin til konfirmasjon med Valland Festdrakt

Bli fin til konfirmasjon med Valland Festdrakt


Valland Festdrakt har produsert tradisjonsrike festdrakter i snart 30 år. Til draktene har vi flotte sjal fra Krivi og håndlagd, norsk bunadssølv fra Fjordsylv.

 

– Hos Valland Festdrakt kan du velge mellom flere flotte festdrakter i ulike farger og fasonger.
Festdraktene er inspirert av tradisjoner fra ulike steder i Norge, og er sydd på samme måten som bunader.

– Jeg har vokst opp i Hardanger, som har en lang tradisjon for bunader. Jeg har i flere tiår sydd både bunader og festdrakter, og syr fortsatt flere bunader og festdrakter hvert år. Jeg er opptatt av at alt jeg lager skal være godt håndverk, sier Torunn.

Velg ut fra smak og behov

– Fordelen med en festdrakt er at du kan velge ut fra smak og behov, og ikke ut fra hvor du kommer fra, sier Torunn.

Valland tilbyr både vinterdrakter og drakter som er lettere å bære. Flere av draktene er også laget med tanke på at du selv kan piffe dem opp slik du ønsker.

– Før tok du det du hadde. En fin arv arvesølje, et bunadsbelte fra mormor, en bringduk du hadde arvet, eller broderitråd fra skuffen. Dette gjorde draktene personlige og unike. Vallandfestdraktene er også designet med tanke på at du kan piffe dem opp som du vil, forklarer Torunn.


 

Skap din egen drakt: Glitretind er en av draktene som er spesielt egnet til å piffe opp slik du ønsker.


Skap din egen unike stil

At du kan være med å skape din egen drakt, er svært populært hos ungdommen.

– Vi tilbyr mange tilleggsprodukter, som ikke er bundet til en bestemt drakt, blant annet vesker, sjal og sølvpakker. Dette er populært blant unge i dag, som er opptatt av å skape sin egen unike stil, sier Torunn.


Samarbeider med anerkjente håndverkere

For å komplementere de flotte draktene våre, har vi alliert oss med Fjordsylv, en tradisjonsrik aktør fra Sogn, som har produsert bunadssølv i over 30 år. Med på laget har vi også Krivi, som kun produserer kvalitetssikrede tekstiler med lang levetid.

Krivi bruker datastyrt jacquard, en vevstol som gjør det mulig å utvikle helt nye kvaliteter og mønstringer, som Valland festdrakter drar nytte av. Og i tillegg har Krivi gjort veving med naturens egne fibre, som ull, lin, silke, mohair og bomull, til sin spesialitet.

– Vi er stolte over å jobbe med så dyktige håndverkere. Fjordsylv som lager sølv for hånd og Krivi som er den mest komplette leverandøren for bunadstoffer og rekonstruerte stoffer, forteller Torunn.


Grunnlegger av festdrakt-navnet

Torunn Valland begynte å lage festdrakter til barn i 1992, på bestilling fra venner og bekjente. Disse draktene la grunnlaget for det som senere skulle bli til de folkekjære modellene «Kids of Norway». Siden da har hun laget festdrakter for flere store nasjonale aktører, før hun startet sitt eget merke, Valland Festdrakt.

– Jeg elsker å jobbe med norsk tradisjon og norsk håndverk. Det jeg liker best med å lage festdrakter, er at jeg får fritt spillerom til å lage det jeg synes er fint og det kundene etterspør, sier Festdrakt-entusiasten.


Bestselger:
Sort er en mye etterspurt farge blant kundene. Her ser dere damedrakten Hermeline i sort.Velg din unike festdrakt fra Valland – Følg med i ukene fremover!

Det nærmer seg konfirmasjon, og i den anledning ønsker vi å presentere alle våre flotte damemodeller på facebook og instagram.

Følg med, og bli inspirert av våre flotte festdrakter! 

Vi presenterer dagens drakter – Glitretind

Glitretind – en moderne vinterdrakt– Glitretind er en nydelig vinterbunad som er inspirert av sognebunaden og hardangerbunaden, sier designer Torunn Valland. 
Vinterdrakttradisjonen er sterk på Voss og i Hardanger. Det er ofte slik at mor skaffer seg en vinterdrakt når datteren står konfirmant, mens datteren arver den fargerike bunaden mor hadde til sin konfirmasjon. Inspirasjon til navnet på denne drakten, har Torunn hentet fra Glittertinden, Norges nest høyeste fjell. 


Kortermet skjorte


Selv om dette kalles en vinterbunad, kan du bruke den hele året. På varme dager kan du ta av den sorte boleroen under, og erstatte den kortermede skjorten med en langermet bomull sskjorte. – Du kan også velge å kjøpe en hvit bomullsskjorte til Glitretind. Her passer både Elvira bomullsskjorte til dame, og skjorten som kun kalles for dameskjorte, sier Torunn. 


Enkel å endre størrelse på

Denne drakten er veldig enkel å justere ut og inn og endre størrelse på. Dette gjør at du kan bruke den helt fra konfirmasjonsalder og resten av livet. 
– I tillegg er dette en drakt som i utgangspunktet passer for ulike størrelser, da stakken er såpass høyt plassert. Selv om du er litt frodig, er dette en drakt du vil se elegant ut i, sier Torunn.

Elegant og stilren drakt

Glitretind er en elegant og stilren drakt. Drakten er inspirert av både sognebunaden og hardangerbunaden. – Snøreringer, trekkekjede og velurbelte har jeg hentet fra sognebunaden, samt brokadestoffet på drakten i sort/lime. Til Glitretind i sort har jeg hentet mest inspirasjon fra hardangerbunaden og hydnatrøyen, sier Torunn. Dersom du ønsker drakten enda enklere, kan du velge å bestille drakten uten broderi på forkleet. – Dette er en drakt som er svært populær blant de som er 40+, men vi ser nå at flere unge får øynene opp for denne drakten. Årsaken til det tror jeg er at drakten er så stilren at den passer fint med flere ulike fargevarianter av tilbehør, sier festdrakt-designeren.

Ofte stilte spørsmål for Glitretind sort/lime og sort/sort

1. Følger skjorten med?
Ja, Glitretind kommer med skjorte, forkle og belte. Skjorten har imidlertid korte ermer (en lyger), så dersom du ikke ønsker å bruke jakken, må du kjøpe en langermet skjorte i tillegg. Du må også velge om du vil ha forkle med eller uten broderi til denne fargevarianten.

2. Jeg vil gjerne bestille sølv. Hvilken "finish" bør jeg velge?
Til Glitretind sort/lime passer det best med oksidert sølv på grunn av trekkesnor/ringer og spennen på beltet. Dersom du skifter ut spennen på beltet med en i hvitt sølv, eller om du har et sølvbelte med forgylte støler, kan det være like fint med hvitt sølv med forgylte detaljer på storsøljer, øredobber og halsknapp. Velg det du liker best!

3. Hvilken veske passer best til Glitretind sort/lime?
Stor veske i sort fløyel.

4. Jeg ønsker meg det sølvet som er brukt på bildene på nettsiden. Hva er dette?
Glitretind er avbildet med Valland sølvpakke som består av storsølje, halsknapp og øredobber. Du får denne i både hvitt sølv og oksidert sølv. Glitretind sort/lime er avbildet med sølv i oksidert utgave.

Ofte stilte spørsmål for Glitretind sort/sort

1. Følger skjorten med?
Ja, Glitretind kommer med skjorte, forkle og belte. Skjorten har imidlertid korte ermer (en lyger), så dersom du ikke ønsker å bruke jakken må du kjøpe en langermet skjorte i tillegg.

2. Kan jeg få ensfarget forkle til Glitretind sort/sort?
Nei, denne drakten har forkle med sølvfarget broderi nederst.

3. Jeg vil gjerne bestille sølv. Hvilken "finish" bør jeg velge?
Til Glitretind sort/sort passer det best med oksidert sølv på grunn av trekkesnor/ringer og spennen på beltet. Dersom du er så heldig å ha et sølvbelte, kan du velge resten av sølvet ut ifra dette. Se gjerne på bilder på nettsiden for inspirasjon, da denne drakten er avbildet med sølv i både hvit og oksidert utgave.

4. Hvilken veske passer best til Glitretind sort/sort?
Stor veske i sort fløyel eller veske med Glitretind-broderi.

5. Jeg ser at det er et farget «broderi» på noen av bildene. Hvor får jeg tak i dette?
Dette er en bringeduk/brystduk, som du kan kjøpe på Husfliden eller andre bunadsverksteder. Du kan også søke på for eksempel finn.no og se om du finner noe der.

6. Jeg ønsker meg det sølvet som er brukt på bildene på nettsiden. Hva er dette?
Glitretind er avbildet med Valland sølvpakke, som består av storsølje, halsknapp og øredobber. Denne pakken får du i både hvitt sølv og oksidert sølv. Vi har brukt begge deler på bildene av Glitretind sort/sort som ligger på nettsiden.

Ofte stilte spørsmål for Glitretind sort/lime og Glitretind sort/sort

1. Kan jeg erstatte beltet med et sølvbelte?
Ja.

2. Kan jeg bruke Glitretind selv om jeg er lav/høy?
Ja, alle våre drakter er sydd som en vanlig bunad, og kan reguleres i alle retninger. Det er også ulike preferanser på hvor lang stakken skal være.

3. Jeg ønsker meg et tørkle. Hvilken farge bør jeg velge?
Her er det ikke noe rett og galt. Velg det du liker best.

4. Hører capen til?
Nei, denne kan du kjøpe utenom. Se under tilbehør på nettsiden.

5. Sitter de sorte ermene fast på vesten?
Nei, dette er en sort bolero som du tar på før drakten. Under der igjen har du en kortermet skjorte.

6. Går det an å flytte stakken lenger ned på vesten?
Ja, det går an.Les mer om Glitretind-modellene våre her:

Glitretind festdrakt dame, sort/sort
Glitretind festdrakt dame sort/lime
Glitretind festdrakt dame, sort/lime m/ensfarget forkle


Glitretind
 1. Glitretind festdrakt dame, sort/sort
  Glitretind festdrakt dame, sort/sort
  As low as kr 6 999,00 Regular Price kr 9 999,00
 2. Glitretind festdrakt dame, sort/lime
  Glitretind festdrakt dame, sort/lime
  As low as kr 6 999,00 Regular Price kr 9 999,00Lese om tidligere draktpresentasjoner?